Ibn Quzman

Infotaula de personaIbn Quzman
Biografia
Naixement1078 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Còrdova Modifica el valor a Wikidata
Mort2 octubre 1160 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata (81/82 anys)
Còrdova Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióIslam Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópoeta Modifica el valor a Wikidata
GènereZàjal Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: e163fbb6-7d93-42c6-b179-04d6322861c6 Modifica el valor a Wikidata

Abu-Bakr Muhàmmad ibn Issa ibn Abd-al-Màlik ibn Quzman, anomenat al-Àsghar[1] i més conegut simplement com a Ibn Quzman —en àrab محمد بن عبد الملك بن قزمان, Muḥammad ibn ʿAbd al-Malik ibn Quzmān— fou un famós poeta andalusí, nascut a Còrdova pel 1078 i mort allí mateix el 1160, conegut pels seus peculiars zajals escrits en àrab col·loquial andalusí.

S'ha volgut veure en el seu nom una arabització del germànic Guzmán, cosa que no era infreqüent a l'Àndalus, però altres fonts assenyalen que el nom Quzmān està documentat ja en l'Aràbia preislàmica, amb la qual cosa pot ser que sigui àrab, encara que és un nom inusual. Aquesta hipotètica etimologia explica que també hagi estat conegut, especialment en traduccions i estudis en llengua castellana, com Abén Guzmán, Abán Guzmán... noms que actualment es consideren poc apropiats.

L'essencial de la seva obra es conserva en un únic còdex, que va ser descobert a Sant Petersburg a la fi del segle xix: es tracta del seu Cançoner o Diwan ('antologia poètica'), que és també el document que proporciona les dades que es coneixen sobre la seva vida, ja que en les seves composicions parla també de si mateix: que tenia entre sis i vuit anys en la Batalla de Zalaca —fet que permet conjecturar la seva data de naixença—, i li atribuïren homosexualitat per no entendre els seus poemes plens de simbolisme. Evidentment no ho era, ja que acabà els seus darrers anys com a imam d'una mesquita en Al-Àndalus.

Ibn Quzman coneixia bé la poesia àrab clàssica, d'autors cèlebres com Abu-Tammam, al-Mutanabbí, Dhu-r-Rumma, etc. Han arribat fins a nosaltres algunes composicions seves d'aire clàssic, considerades de poc valor davant del seu Cançoner. Aquesta és una obra original tant per la forma utilitzada, el zajal, escrit no en la llengua literària habitual sinó en el dialecte local, com pels temes que toca, en què sovint reinterpreta de manera irònica tòpics de la poesia àrab clàssica.

  1. Literalment «al-Àsghar» significa «el Petit», sobrenom que se li va donar per distingir-lo del seu oncle homònim, Abu-Bakr Muhàmmad ibn Abd-al-Màlik ibn Ubayd-Al·lah ibn Quzman, dit «al-Àkbar», «el Gran».

From Wikipedia, the free encyclopedia · View on Wikipedia

Developed by Nelliwinne